AHAD, hari bersantai merehatkan badan walaupun sebenarnya takdelah rehat sangat. Teman Suzi pergi melawat pameran MIHAS di Matrade. Aku pun sambil menyelam minum air; beli sedikit barangan makanan dan juga ambil contact untuk buat ruangan Produk Makanan. Besar juga pameran tu. Balik dari Matrade, singgah di pasar raya halal Metamorf untuk beli barang nak masak. Ketika duit gaji semakin menyusut, saki-baki gaji yang ada dicatu sebaik mungkin supaya cukup untuk sampai kepada gaji akan datang. Masak sendiri lebih jimat daripada beli. Hehe. Lagipun hari ni kan hari cuti. Kalau hari bekerja memang tak laratlah nak memasak. Masuk kedai, selera rasa nak makan ayam masak lemak cili api. Jadi belilah barang yang patut. Ayam RM11.40 dan rempah-ratus yang lain lebih kurang RM12. Sedang elok. Lihatlah hasilnya:
Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Cili api
Cili besar
Serai
Lengkuas
Daun kunyit
Kunyit
Santan
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Kisar bawang, cili api, serai, kunyit dan lengkuas.
2. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan ayam dan biarkan sekejap.
4. Masukkan santan dan garam.
5. Ikat daun kunyit dan masukkan ke dalam periuk.
6. Potong cili besar dan masukkan. Biarkan mendidih.
5 Ulasan