Sampai rumah terus mandi. Kemudian aku ke dapur tengok aiskrim buatan sendiri dan semakin sikit. Jeruk pelam yang mak Suzi bagi dari Kelantan masih ada banyak lagi. Orang Kelantan panggil jeruk pauh. Aku pun apa lagi, bersemangat terus buat aiskrim jeruk pelam tu. Dapat banyaklah jugak dalam lebih kurang 25 batang. Sedap aiskrim ni. Takde di tempat lain, hanya kat rumah aku je. Nak tahu macam mana buat? Aku bagi resipi ye... tapi mana nak dapat lagi aiskrim ni sebab jeruk pelam kalau nak beli mahal wooo. Pakai timbang. Berat 100 gram harga dah RM1.70. Sekilo RM17. Erm... kena tunggu musim pelam berbuah le nampaknya pastu tunggu mak Suzi buat jeruk.
Aiskrim Jeruk Pelam
Bahan-bahan:
1 mangkuk jeruk pelam (dikisar halus)
1 liter air masak
8 hingga 10 sudu gula pasir
1/2 mangkuk jeruk pelam
Cara membuat:
1. Kisar jeruk pelam bersama air dan gula pasir sehingga betul-betul halus.
2. Masukkan jeruk pelam ke dalam sarung plastik.
3. Masukkan bahan kisar tadi.
4. Ikat kemas dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk dibekukan.
5. Nak sedap lagi masukkan asam boi. Tapi aku takde stok asam boi...
4 Ulasan
hehe