Iklan Nuffnang

Selasa, 31 Ogos 2010

Samperit Rapuh Menjadi Debu

PETANG Hari Merdeka, aku yang pada mulanya sudah menutup acara membuat biskut raya telah diajak membuat satu lagi biskut raya iaitu biskut samperit oleh rakan serumah, Suziana. Mood hendak lepak depan TV berubah untuk membuat biskut lagi. Pun begitu, rasa malas masih bersisa. Namun melihat kesungguhan Suzi yang turut mencari resipi dalam laman web yang popular dengan resipi membuatkan aku rasa, Oklah, layan je. Lagipun bahan-bahan masih ada di dapur. Suzi pun memang dari awal puasa lagi memang nak buat kuih ni. Berpandukan kepada resipi yang ada dalam Internet itu, aku pun mengadun. Satu demi satu bahan aku masukkan tetapi hasilnya lembik. Aku ubah sikit-sikit dan adunan tu jadi elok. Kemudian masukkan dalam pembakar. Nak tahu apa jadi? Biskut itu rapuh serapuh-rapuhnya dan tidak boleh dipegang langsung. Apabila dipegang, menjadi debu. Apa sebabnya ya? Adakah kerana membuat biskut dengan ada rasa 30% malas. Malas-malas pun aku ikhlas nak buat. Erm... maaflah Suzi, nampaknya biskut samperit tak ada dalam senarai biskut raya yang akan dibawa pulang ke kampung. Ketika menaip entri ini sebenarnya kepala aku masih memikirkan punca atau sebab biskut samperit tu menjadi begitu rapuh. Kalau nak tahu, resipi yang aku ikut daripada Internet itu ialah begini:

3 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 cawan marjerin
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil serbuk penaik

Cara membuatnya:
1) Pukul gula dengan marjerin.
2) masukkan kuning telur, esen vanila dan serbuk penaik.
3) Masukkan tepung dan jadikan doh.
4) Kemudian cetak dan letak ceri.

Nasihatku: Jangan buat ikut resipi ini kerana hasilnya biskut samperit anda akan jadi debu...

2 ulasan:

Syaliza Shapiansuri berkata...

kakak, pengalaman saya kalau ikut resepi dari buku (online belum pernah lagi) ni kebanyakannya x leh pakai. kita kene ejas sendiri agar biskut tuh menjadi...kalau tiru bulat2 memang le biskut rasa lain, ada yang manis melampau, ada yang akan jadik biskut lenyek sebab lembik...

Mariam Elias berkata...

Alahai, resipi pun nak menipu ke? Entahlah. Kesian kat I tau biskut samperit I rapuh.