Iklan Nuffnang

Sabtu, 28 Mac 2009

Apabila Aleeya Jadi Model

INI sebenarnya kisah tahun lepas bersempena Aidilfitri. Setiap kali tiba isu bumper majalah tempat aku kerja ini, aku akan ditugaskan membuat fesyen kanak-kanak kerana tuntutan majalah yang tebal berbanding isu biasa. Justeru aku cuba menjadikan Aleeya iaitu anak saudara aku yang comel ini sebagai model. Dia sebenarnya memang suka bergambar. Lebih kurang tiga minggu sebelum tarikh penggambaran, aku sudah berbincang dengan Sita supaya set dalam minda dia yang dia akan bergambar di studio. Ternyata, bukan mudah sebenarnya untuk membuat fesyen kanak-kanak walaupun kanak-kanak itu suka bergambar kerana di studio ramai orang yang dia tidak kenal. Ada jurusolek, jurugambar, pembantu jurugambar dan penyelaras. Lihatlah aksi Aleeya yang menjadikan aku agak kecut perut. Kalau dia tidak mahu bergambar, apalah akan jadi dengan fesyen aku hari itu. Nasib baik aku memang sudah banyak kali menyelaraskan fesyen kanak-kanak. Jadi sudah biasa handle kanak-kanak yang menangis, yang merajuk, yang tidak mahu ambil gambar, yang nak kencing dulu, yang tak nak disolek dan sebagainya....

Air mata berjurai menangis takut nak ambil gambar.

Duduk di pangku ayah sementara aku puas memujuk.
Ketika ini, sudah boleh tersenyum. Dah datang mood nak bergambar.

OK, senyum dah semakin melebar apabila jurugambar tak henti-henti ambil gambar dia.

Mood berposing dah makin datang....

Inilah pasangan bergambar Aleeya.
Semakin ceria apabila bersalin pakaian.
Semakin handal berposing apabila tiba pakaian moden.

Terasa macam model antarabangsalah tu apabila jurusolek touch up.

2 ulasan:

SeriKencana berkata...

nak tahu apa komen aleeya bila tengok entry ni?? " dah la ibu .. takmo la tengok.. malu laaa... " hahahahaha.. tau malu gak rupanya.. :)

Mariam Elias berkata...

Ha tau pun malu. Masa tu aku gelabah jugaklah sebab baju dah nak kena hantar awal sebab Kiko tu client kita orang. Kalau shoot tak jalan hari tu, kena berbasa nasi la dgn client. Heheheh